Acesta este titlul celui mai recent volum semnat de preotul dr. Ionel Popescu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Apărută la Editura “Eurobit” ( Timișoara, 2024), cu binecuvântarea și Precuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan al Banatului, această nouă apariție editorială însumează 285 p. și zeci de imagini color, unele publicate pentru prima oară. Coperta 1 este împodobită cu una dintre minunatele creații artistice ale maestrului Silviu Oravitzan, intitulată „Potir “.
Volumul, prezentat de preotul Eugen Babescu în biserica parohială, duminică 28 iulie, după sfânta Liturghie, a fost structurat de autor în patru capitole:
– Pridvoarele credinței ( 20 de articole); – Crâmpeie de istorie bisericească ( 23 articole);
– Slujitori ai Bisericii și ai culturii ( 10 articole);
– Evocări ( 12 articole).
„Trudă spre neuitare“ este cuvântul de suflet cu care Părintele Mitropolit Ioan al Banatului deschide acest volum de “mărturii”.
“Avem în față un volum al neuitării”, scrie Înaltpreasfinția Sa. “ Autorul pune la inima cititorilor, chiar de la începutul acestei cărți, pâine duhovnicească frământată la Altarul bisericii din Iosefin. Sunt cuvinte rostite în sfânta biserică și așezate în inimile credincioșilor, dar acum, după ce au ieșit de sub teascul tiparului, vor rămâne în tezaurul duhovnicesc al Bisericii noastre”.
Volumul este însoțit și de Postfața semnată de domnul profesor universitar dr. Alexandru Ruja, cunoscut și apreciat pentru remarcabilele sale contribuții științifice în domeniul filologiei române. Printre altele, domnul profesor Ruja subliniază că această carte “este realizată în manieră enciclopedică, având o cuprindere consistentă a unor variate probleme, care concurând spre un punct comun, cel al vieții bisericești, al teologiei, nu cade în monotonia repetitivă a unei singure teme, ci se desface spre mai multe paliere, ceea ce oferă fiecărui cititor posibilitatea de a se așeza pe nivelul său de percepție și înțelegere, fie că este vorba de deslușirea semnificației unor sărbători creștine, de interpretare a unui fragment biblic, de clarificare a unor dispute privind denumirea unor sărbători, sau de evocare a unor personalități, de comentare a unor cărți,etc.”
În cuvântul său, autorul a menționat că această carte a fost alcătuită din materialele publicate de-a lungul ultimilor doi ani în diferite ziare, reviste și cărți, inclusiv pe pagina de internet a parohiei Timișoara Iosefin.
Destinată mai ales credincioșilor care frecventează biserica “ Nașterea Maicii Domnului “ a parohiei Iosefin, cartea poate fi de folos studenților teologi, preoților și cercetătorilor interesați de viața culturală, spirituală și bisericească din Banat , “ Țara spicelor de grâu “, întrucât abordează aspecte mai puțin cunoscute, ba chiar uitate, din trecutul nostru, unele articole având un caracter inedit.
Așadar, bucuria duminicală, care ne umple sufletul ori de câte ori participăm la sfânta Liturghie, a fost sporită în duminica a cincea după Rusalii și de prezentarea acestei cărți, primită cu deosebit interes de mulțimea credincioșilor prezenți și de preoții Aurel Sas, venit din SUA și Ovidiu Cozma din Germania.