Activități filantropice

Activitatea fundaţiei în anul 2016
Proiectul “Sprijin la distanţă – O şansă pentru fiecare” continuă şi în acest an. în semestrul II al anului şcolar 2015-2016 am acordat burse unui număr de nouă elevi şi studenţi buni la învăţătură, dar lipsiţi de mijloace materiale. Acest lucru a fost posibil şi datorită implicării în proiect a tot mai mulţi credincioşi, dar şi datorită dezvoltării activităţii prin atelierul de croitorie. în luna februarie a.c. am primit o comandă de la asociaţia “Sfântul Andrei” de pe lângă Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilităţi al Primăriei Timişoara, să confecţionăm 57 ii pentru copiii care frecventează centrul. Printr-o mobilizare exemplară a unor doamne croitorese din parohia Iosefin, am reuşit să facem o bucurie acestor copii de Sfintele Paşti, cu banii obţinuţi reuşind şi noi să facem o bucurie altor doi copii pe care i-am înscris în proiectul fundaţiei noastre. şi pentru că proiectul depus la asociaţia “United Way” în 2014 nu a fost aprobat, ne-am propus ca din 2017 să demarăm acest proiect pe cont propriu şi să oferim o masă caldă la prânz unui număr de 10 copii.

În acest an, la 8 septembrie, se împlinesc 80 de ani de la sfinţirea bisericii parohiale Iosefin. Cu acest prilej, fundaţia “Preot Ioan Olariu”, împreună cu comitetul parohial, a organizat două vizite de suflet: una la Clinica de Pediatrie “Bega”, unde am dus 37 pachete cu dulciuri, fructe, cărţi de rugăciuni, cărţi religioase de colorat şi de poveşti, dar şi perne hipoalergenice cu feţe de pernă confecţionate în atelierul nostru de croitorie, pentru toţi copiii internaţi în spital şi a doua vizită la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă de pe lângă Direcţia Copilului Timiş, unde am dus ursuleţi din prosop confecţionaţi de copiii şi soţiile preoţilor parohiei Iosefin, dulciuri, fructe, cărţi religioase, culori, pixuri, caiete, periuţe şi pastă de dinţi. La acest centru am fost însoţiţi de preotul consilier Cristian Pavel, de la Arhiepiscopia Timişoarei, iar la Clinica Bega de preotul misionar Silviu Damşe. Tot pentru a marca acest eveniment din viaţa parohiei Iosefin, dar şi pentru a promova proiectul fundaţiei “Sprijin la distanţă – O şansă pentru fiecare”, duminică, 18 septembrie, organizăm un concert caritabil la Filarmonica “Banatul” din Timişoara, susţinut de un cvartet din Berlin şi de o companie privată de muzică de operă din Viena. Banii care vor rezulta vor fi folosiţi pentru susţinerea şi dezvoltarea acestui proiect caritabil.
Activitatea fundaţiei în anul 2015
Din anul 2015 fundaţia “Preot Ioan Olariu” sprijină o familie tânără greu încercată, care are un copil grav bolnav de la vârsta de 3 luni. Acum copilaşul are aproape 3 ani si este dependent de aparate. Lunar această familie are cheltuieli care depăşesc 2500 lei, (în condiţiile în care o fundaţie din Galaţi a cumpărat aparatele pentru care fundaţia noastră a plătit lunar aproximativ 1750 lei chirie), tatăl câştigă salariul minim pe economie, iar mama îl supraveghează pe copil 24 ore. Prin fundaţie le plătim lunar suma de 700 lei dar şi aşa se descurcă foarte greu şi ar mai avea nevoie de cineva care să îi sprijine.

Proiectul “Sprijin la distanţă – O şansă pentru fiecare” a continuat şi în anul 2015, când cu sprijinul credincioşilor, persoane fizice şi juridice, am reuşit să acordăm şapte burse unor elevi şi studenţi. Pentru a putea ajuta şi mai mulţi copii şi tineri, din acest an am înfiinţat pe lîngă fundaţie un mic atelier de croitorie, prin care confecţionăm, la comandă, cu ajutorul voluntarilor şi a unor doamne croitorese apropiate de biserică, costume tradiţionale româneşti pentru copii, dar şi obiecte decorative de interior.

în luna decembrie 2015 am organizat, împreună cu parohia Iosefin, conferinţa cu tema “Dependenţa de calculator – Un real pericol?”, susţinută de dr. Laura Nussbaum de la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă Timişoara.

şi în acest an am continuat să sprijinim cantina socială a parohiei Iosefin şi familiile sărace.
Activitatea fundaţiei în anul 2014
în anul 2014, prin fundaţie s-a derulat o campanie de strângere de fonduri pentru o doamnă de 38 de ani, bolnavă de cancer. Mulţumim şi pe această cale tuturor persoanelor fizice şi juridice care s-au implicat în acest demers de suflet.

Proiectul “Sprijin la distanţă – O şansă pentru fiecare” a continuat şi în anul 2014, beneficiari fiind cinci elevi care au primit burse lunare în bani, dar şi rechizite, îmbrăcăminte şi alimente.

în luna decembrie 2014, s-a depus la fundaţia “United Way” filiala Timişoara, proiectul “Sprijin pentru prevenirea abandonului şi eşecului şcolar”, conceput în colaborare cu sectorul social al Arhiepiscopiei Timişoarei şi care vine să completeze proiectul fundaţiei noastre prin care acordăm burse şcolare.
Prin acest proiect, cofinanţat de cele două fundaţii amintite mai sus, ne propunem să oferim o masă caldă la prânz, pe o perioadă de doi ani, unui număr de 50 copii în total (25 copii/an), un spaţiu adecvat pentru teme, educaţie nonformală etc.

La începutul lunii decembrie 2014, fundaţia şi parohia Iosefin au organizat o conferinţă pe teme de nutriţie, susţinută de conf.univ.dr.Gabriela Negrişan, şef Secţie Nutriţie şi Diabet de la Spitalul Judeţean Timişoara, membră a fundaţiei.

De Sfintele Sărbători şi de Ziua Fundaţiei ( 30 iunie ), fundaţia “Preot Ioan Olariu” s-a alăturat ca în fiecare an, eforturilor parohiei Iosefin de a sprijini familiile sărace.
Proiect 2013
în acest an fundaţia a demarat proiectul “Sprijin la distanţă-o şansă pentru fiecare”, prin care venim în ajutorul unor copii şi tineri care manifestă interes pentru pregătirea lor profesională, dar provin din familii cu venituri insuficiente, proiect care va continua, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul bunilor credincioşi atât timp cât va fi nevoie de ajutorul nostru.

Finanţatori: persoane fizice şi juridice.

De exemplu, pentru un elev din mediul rural care învaţă la Colegiul Bănăţean, Cabinetul de avocatură Florentina Popa a preluat taxele pentru cazare la internat şi masă, până la finele anului.

Beneficiari: Elevi înscrişi la o şcoală din Timişoara, care provin din mediul urban sau rural din jud.Timiş.

Copiii vor fi selectaţi după următoarele criterii:
   – rezultate foarte bune la învăţătură
   – provin din familii al căror venit pe cap de membru de familie nu depăşeşte 200 lei/lună.
   – familie cu mai mulţi copii
   – familie monoparentală
   – familie cu probleme de sănătate, handicap, şomaj
   – familie fără locuinţă sau care locuieşte în condiţii improprii, insalubre.

Bugetul pentru fiecare copil va fi folosit pentru:
   – taxe şcolare ( cazare la internat, masă, rechizite, cărţi etc.)
   – îmbrăcăminte
   – excursii cu clasa
   – educaţie prin cultură
   – dezvoltarea unor abilităţi şi cunoştinţe de viaţă independentă
Activitatea fundaţiei în anul 2012
29.02.2012 – Fundaţia a organizat, împreună cu parohia Iosefin, conferinţa “Fericitul Augustin-un fiu risipitor reîntors la Dumnezeu”, susţinută de conf.univ.dr. Claudiu T.Arieşan de la Universitatea de Vest.

11.03.2012 – A fost prezentat, în paraclisul “Sfânta Maria” din demisolul bisericii, filmul “Capadocia Sfinţilor”, realizat de Patriarhia Română.

18.03.2012 – A fost prezentat filmul “Arsenie Boca – un OM al lui Dumnezeu”, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu.

30.06.2012 – Ziua fundaţiei. A fost oficiat parastasul de 7 ani pentru părintele Ioan Olariu. A fost evocată personalitatea sa şi a fost susţinut un concert în parcul bisericii de către fanfara din Lăpuşnicu Mare, jud. Caraş Severin.

în luna iulie fundaţia a susţinut financiar, împreună cu Arhiepiscopia Timişoarei, premierea elevilor olimpici.

în luna august, fundaţia a acordat un ajutor financiar important unui tânăr care a terminat liceul C.D.Loga cu media 10 şi a fost admis la o universitate de prestigiu din Germania.

în anul 2012, fundaţia a acordat o bursă unei studente la jurnalism şi alte ajutoare sociale.

Fundaţia a contribuit la editarea monografiei parohiei “Iosefinul Ortodox – contribuţii monografice“, autor preot paroh dr. Ionel Popescu.

29.11.2012 – Fundaţia, împreună cu parohia Iosefin, a organizat conferinţa “Alimentaţia şi stilul de viaţă sănătos”, susţinută de prof. dr. Gabriela Negrişanu, şef secţie diabet şi boli de nutriţie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

15.12.2012 – împreună cu parohia Iosefin şi asociaţia “Oastea Domnului”, fundaţia a organizat concertul extraordinar de colinde şi cântece tradiţionale româneşti, susţinut de renumitul cor bărbătesc din Finteuşu Mare, jud.Maramureş, la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, cu participarea tenorului Costel Busuioc. Spectacolul, cu profunde reverberaţii patriotice şi spirituale, s-a bucurat de aprecieri deosebite din partea numeroşilor spectatori. Manifestarea a continuat duminică, 16 decembrie, când membrii acestui cor deosebit, români şi creştini autentici, au dat răspunsurile la sfânta Liturghie arhierească în biserica noastră parohială şi au susţinut un mic concert la final.
Activităţi desfăşurate în perioada 01.01.2010 – 31.03.2010
     ■ Adunarea generală a fundaţiei a hotărât la începutul acestui an să finanţeze, împreună cu Parohia Ortodoxă Iosefin, renovarea unui salon al Spitalului Judeţean Timiş, din cadrul secţiei pentru diabetici, etajul 6. Efortul financiar a fost destul de mare deoarece salonul a fost dotat cu grup sanitar propriu, a fost reparat şi zugrăvit, s-au montat uşi tip termopan, a fost aplicată pardoseală specifică unităţilor sanitare, conform normelor europene, s-a cumparat mobilier nou, lenjerie şi saltele noi, perdele verticale etc. Toată investiţia s-a ridicat la suma de aproximativ 15.000 lei (150 milioane vechi) din care 2.000 de lei a fost suportată de firma executantă a lucrărilor – Castrumtim.
La sfinţirea şi inaugurarea salonului (31 Martie 2010) au participat membrii ai fundaţiei, cadre medicale şi clerici ai parohiei.
Galerie foto >>
     ■ În Săptămâna Patimilor, fundaţia “Preot Ioan Olariu” şi Parohia Ortodoxă Iosefin şi-au îndreptat atenţia şi spre cei nevoiaşi, oferindu-le zeci de pachete cu alimente (zahăr, ulei, făină, orez, cozonac, carne etc.) precum şi ajutoare financiare.
     ■ în luna februarie a acestui an, Fundaţia “Preot Ioan Olariu” s-a implicat, alături de Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Fundaţia “Altar” a Luptătorilor Arestaţi în Revoluţia de la Timişoara, în organizarea manifestărilor consacrate aniversării a 20 de ani de la primele alegeri libere din România şi anume Alegerea Consiliului Municipal Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş, alegeri care au avut loc în zilele de 27-29 ianuarie 1990.
Manifestarea, deosebit de emoţionantă, s-a desfăşurat la Sala Capitol din Timişoara în data de 04 februarie 2010, ora 16,00 şi a debutat cu prezentarea unui scurt istoric al evenimentelor din acele zile de sfârşit de ianuarie 1990, a continuat cu prezentarea membrilor Consiliului Municipal şi a Consiliului Judeţean aleşi prin vot liber, luări de cuvânt ale participanţilor la evenimentele din acele zile memorabile, cuvântul de încheiere aparţinându-i domnului Ioan Savu, sufletul manifestării de acum şi a evenimentelor de atunci. Filarmonica Banatul a încheiat programul acestei evocări printr-un concert de înaltă ţinută.
    ■ Fundaţia a acordat ajutor social la două persoane cu probleme de sănătate, credincioase ale bisericii Iosefin.
    ■ Fundaţia noastră împreună cu Parohia Iosefin, au demarat un proiect prin care doresc să organizeze cursuri de limba engleză pentru copii şi tineri fără posibilităţi materiale, ţinute gratuit în fiecare joi de doamna prof. Ofelia Iova, membră în Comitetul Parohial al parohiei Iosefin.
    ■ în acest an Fundaţia doreşte demararea unui Program de consiliere a copiilor şi părinţilor, susţinut de doamna psiholog Alina Ardelean.
Activităţi desfăşurate în anul 2009
    ■ Pe plan cultural-religios
– fundaţia a finanţat apariţia lucrării “Ecouri perene de lumină şi credinţă din ţara Sfântă” de pr. Ionel Popescu şi a organizat lansarea ei la sala de festivităţi a Centrului Eparhial Timişoara (Miercuri, 22.04.2009).
Galerie foto >>
– a sprijinit apariţia lucrării “Patriarhul Miron Cristea – ierarh providenţial al naţiunii române”, autori pr. Ionel Popescu şi prof. Constantin Brătescu.
     ■ Pe plan social
s-au acordat ajutoare materiale unor persoane şi familii sărace, nu înainte de a se face ancheta socială pentru fiecare caz în parte, iar de Sfintele Paşti şi la Sărbătoarea Naşterii Domnului s-au oferit daruri care au constat din dulciuri, jucării, alimente şi îmbrăcăminte unor familii cu mulţi copii.
     ■ în luna decembrie 2009, Fundaţia “Preot Ioan Olariu” a răspuns unei solicitări primite din partea Secţiei de Recuperare Pediatrică ce aparţine de Spitalul Clinic de Urgenţă “Louis ţurcanu” din Timişoara, secţie care poartă de grijă unui număr de 50 copii, cu vârste cuprinse între 1 lună şi 16 luni şi care, având probleme de sănătate, sunt ori abandonaţi în spital, ori sunt lăsaţi de familii fără posibilităţi materiale pâna li se îmbunătăţeşte starea de sănătate. Pentru aceşti copii s-au cumpărat medicamente, pampers, şampon, beţe pentru urechi, picături pentru nas în valoare totală de 1.596,73 lei.
     ■ în lunile iunie şi septembrie 2009 s-a organizat “Bazarul Iosefinului”, acţiune consacrată strângerii de fonduri pentru activităţile fundaţiei, dar şi un mijloc de a-i ajuta pe semenii noştri să cumpere diverse lucruri de calitate la preţuri foarte mici. Ambele ediţii au avut un succes neaşteptat, suma rezultată fiind considerabilă, de aceea şi în anul 2010 vom organiza tot două ediţii, de primăvară şi de toamnă.