În a doua parte a zilei de 21 noiembrie, mitropolitul Nicolae Corneanu a fost comemorat la Centrul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului. Întrucât de dimineață un sobor de arhierei, preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie și l-au pomenit la slujba Parastasului la 100 de ani de la nașterea sa, în sala de festivități ce îi poartă numele a fost rememorată viața și activitatea arhipăstorului Mitropoliei Banatului printr-un film documentar realizat de televiziunea Patriarhiei Române.
„Am trăit astăzi la Caransebeș momente de excepție și de aleasă emoție. Aș putea spune fără să exagerez că ziua de astăzi a fost și rămâne o zi istorică pentru Episcopia Caransebeșului dar și pentru Mitropolia Banatului, pentru că ierarhii, preoții, credincioșii din această parte de țară l-am pomenit și l-am cinstit pe ierarhul Nicolae Corneanu, fiu al străvechii cetăți grănicerești a Caransebeșului cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa. Este foarte greu să sintetizezi în câteva cuvinte personalitatea complexă a acestui episcop, fost la Arad, arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și mitropolit al Banatului, însă din ceea ce s-a auzit astăzi aici, din ceea ce au subliniat ierarhii prezenți, din filmul comemorativ realizat de Episcopia Caransebeșului la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, reținem că mitropolitul Nicolae Corneanu a scris una dintre cele mai frumoase pagini din viața bisericească a acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Episcop și mitropolit dar și teolog, om de cultură și de știință, ecumenist sincer, membru în cele mai înalte foruri internaționale ale Bisericii, purtător de grijă de frații noști din Voivodina și de diaspora românească, mitropolitul Nicolae a fost un om al detaliilor, a fost un ierarh atent la tot ceea ce se întâmpla în viața Bisericii și a fost un ierarh care a ars ca o lumânare pentru Biserica pe care el a arhipăstorit-o”, a precizat părintele dr. Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.
La evenimentul comemorativ au participat ierarhi, reprezentanți ai altor culte, autorități locale, oameni de cultură, ucenici și colaboratori ai mitropolitului Nicolae Corneanu, studenți teologi și elevi seminariști. În cadrul evenimentului s-a prezentat medalia omagială emisă la Monetăria Statului cu acest prilej și a fost prezentat filmul documentar realizat de Trinitas TV. Regizorul Victor Ion Popa și părintele consilier patriarhal Alexandru Trușcă, realizatorii documentarului, au fost decorați de Părintele Episcop Lucian cu Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”. La final grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a recitat buchet de pricesne și cântări specifice perioadei.
sursa: episcopiacaransebesului.ro