Bolnavi și sărmani, împovărați de griji și nevoi, zeci de timișoreni beneficiază de un sprijin important din partea Parohiei Iosefin. Preotul Ionel Popescu, coordonatorul proiectului, nu ține cont de confesiunea religioasă a beneficiarilor cantinei sociale și nici de parohia de care aparțin. În fiecare sâmbătă, abonații cantinei sociale primesc hrană caldă, dar și rece, care să le ajungă mai multe zile.
În urmă cu 22 de ani, când s-a mutat la Timișoara și a devenit parohul Bisericii Iosefin, preotul Ionel Popescu a găsit o inițiativă ce presupunea prepararea a 15 porții de mâncare la o pizzerie din cartier, care erau împărțite unor enoriași cu grave probleme financiare. A hotărât imediat să crească numărul persoanelor care beneficiază de ajutor și a luat o decizie importantă în acest sens.
„Constatând că sunt nevoi mai multe de a primi hrană, ne-am gândit să amenajăm demisolul casei parohiale pentru această activitate social-caritativă și, în urmă cu 22 de ani, a fost amenajat, iar anul acesta a fost igienizat, reamenajat, renovat, izolat și aici avem posibilitatea de a găti în condiții igienico-sanitare mai mult decât corespunzătoare, pentru a putea fi de folos semenilor noștri care se confruntă cu probleme de natură financiară. Avem aici personal care efectuează o muncă de voluntariat, cam 30 de credincioși care au dorit să se înscrie în acest program de voluntariat și care gătesc pe rând aici la cantina parohială, oferind persoanelor vulnerabile o mâncare gătită în condiții perfecte și foarte gustoasă”, ne-a spus preotul Ionel Popescu.
De cumpărături se ocupă preoteasa Rodica Popescu, însă parohia primește ca donații multe alimente.
„În fiecare săptămână avem mașina parohiei cu care aprovizionăm și aici aș dori să menționez în mod cu totul și cu totul special parteneriatul deosebit pe care îl avem cu Banca pentru Alimente din Dumbrăvița, prin intermediul căreia primim săptămânal anumite cantități de legume, fructe, conserve, iaurturi, lapte și așa mai departe, pe care le distribuim imediat. Pentru că pe lângă cele 50 de persoane ce le avem în evidențele noastre cu anchetă socială efectuată și care primesc mâncare de aici, de la punctul nostru parohial, mai avem încă alte zeci de persoane îndeosebi familii cu mulți copii, cărora le oferim aceste alimente pe care le primim prin instituția amintită și care le sunt de mare folos. De asemenea, tot pentru asemenea persoane și familii, în fiecare săptămână asigurăm și alte alimente neperisabile, precum zahăr, ulei, făină, orez, paste făinoase, conserve, pateuri. Le oferim aceste alimente ca să-și gătească acasă, pentru că unii dintre ei au posibilitatea de a face acest lucru. Cei care nu au posibilitatea și sunt mai ales persoane în vârstă și fără aparținători, vin și primesc mâncarea gătită aici la noi sau avem, de asemenea, voluntari care transportă mâncarea la domiciliul familiilor și persoanelor respective”, a declarat pentru Tion preotul Ionel Popescu, parohul Bisericii Iosefin.
În fiecare sâmbătă, în bucătăria parohiei se pregătesc aproximativ 40 de porții de mâncare caldă ce constau în ciorbă sau supă, felul doi cu carne dacă nu este post și desert.
Lucica Ruginescu este preoteasă văduvă și a lucrat ca bucătăreasă până în urmă cu doi ani, când s-a pensionat. Sâmbăta trecută le-a pregătit beneficiarilor cantinei sociale a bisericii din Iosefin ciorbă de pui și orez, iar la felul doi pilaf de orez cu carne de pui. La desert, abonații cantinei au primit croissant cu ciocolată. În post gătește fără carne. Iar când e dezlegare la pește, întotdeauna gătește pește.
Potrivit preotului Ionel Popescu, 40 de persoane care au probleme de sănătate primesc mâncare gătită plus hrană rece, iar alte 50 de familii nevoiașe beneficiază de alimente pentru a le prepara acasă.
„Avem în jur de 50 de familii în evidențele noastre și pe care ajutăm uneori și cu ajutoare de natură financiară, dacă au probleme deosebite, pentru că prin intermediul Fundației noastre parohiale «Preot Ioan Olariu» distribuim și burse pentru elevi și studenți, cu rezultate remarcabile la școală și cu o conduită corespunzătoare. Deci tot pe baza unei anchete sociale pe care o efectuăm împreună cu profesorii, cu diriginții, acordăm și 11 burse, care sunt de mare folos. Pornim de la 400-500 de lei de persoană până la 1.000-1.200 de lei de persoană pe lună în funcție de greutățile cu care familiile se confruntă. Deci sunt o sumedenie de activități filantropice pe care le desfășurăm cu ajutorul celor două instituții pe care le avem aici, Parohia Ortodoxă Română Timișoara Iosefin și Fundația parohială Preot Ioan Olariu”, a afirmat preotul Ionel Popescu.
Persoanele care doresc să ofere un parastas în memoria celor dragi fac acest lucru la biserica din Iosefin, existând în fiecare sâmbătă programări pe mai multe luni.
„De asemenea, masa aceasta pe care noi o gătim este donată de familiile unor credincioși care au de pildă parastas de șase săptămâni, de șase luni, de un an, pentru o ființă dragă, mama, tata, fratele, sora, cumnatul, cumnata și așa mai departe, și fac slujba de pomenire la biserică, iar apoi pentru sufletul celor care au plecat la ceruri plătesc masa din sâmbăta respectivă, cum este cazul și astăzi (n.r. – sâmbătă), masă pe care, iată, noi o acordăm cu dragoste frățească celor care au nevoie de ajutorul nostru. Avem credincioși din tot orașul, pentru că deja suntem destul de cunoscuți la nivelul orașului și uneori nici nu putem face față solicitărilor pe care le avem și programăm pe luni înainte cine va suporta cheltuielile pentru masa de pomană pe care o oferim persoanelor vulnerabile”, a mai spus acesta.
Preotul Ionel Popescu susține că există dezinformare și dezinteres în rândul mai multor persoane în ceea ce privește activitățile caritabile derulate de biserică.
„Ați observat că există tendințe în societatea în care facem parte de pildă. Unii spun, nu mă interesează, nu vreau să am de-a face cu biserica, nu contribui la activitățile filantropice pe care biserica le desfășoară. Dar alții spun așa: biserica nu face nimic, nu ajută cu absolut nimic, nu se implică, nu este de folos celor care se află în situații grele de viață. Biserica face, totul este să vii și să întrebi, să te informezi, să citești, pentru că uneori mai și mediatizăm activitățile noastre. E drept, nu suntem toată ziua pe ecrane sau în presă, însă sunt mii de credincioși deja în parohia noastră și în orașul acesta care știu de faptele acestea ale iubirii milostive pe care le avem, le facem în folosul semenilor. Deci sunt deja foarte mulți credincioși care vin, fac donații, se implică, întreabă cu ce pot fi de folos și acest lucru este foarte important pentru noi. Iar când nu vine nimeni, suportăm din fondurile proprie ale parohiei și ale fundației fără niciun fel de problemă și ne ținem cu regularitate de programul acesta de a oferi și hrană caldă și alimente neperisabile celor care știm că au nevoie de ele”, a adăugat părintele.
Una dintre beneficiare, Ileana Rusu are 74 de ani și vine în fiecare sâmbătă din Freidorf pentru a ridica hrana oferită de Parohia Iosefin.
„Am pensie mică și îmi este de folos, sunt singură. Ne este de ajutor masa de la biserică”, a afirmat Ileana Rusu.
sursa: tion.ro